Şarap Kavı Nedir ve Neden Faydalıdır?

şarap kavı nedir

Şarap kavı nedir kısmına girmeden önce tarihinden bahsetmemiz gerekiyor. Şarap gerçektende MÖ 6000 kadar erken bir tarihte pişmiş toprak kaplarda (amforalar), Roma’daki dumanla dolu odalarda (fumantoriler) ve yeraltı mezarlıklarında ve Fransa’daki yeraltı şarap mağaralarında dramatik şekillerde depolanmıştır.

O zamandan beri çok yol kat ettik!

Bu nedenle, bir şarap kavı sadece şarap şişeleri için bir depolama alanıdır. Şampanya dahil şarapları sıcaklık ve nem dalgalanmalarından, çok fazla ışıktan ve diğer dış etkilerden korur.  

Bugün pazarda birçok modern şarap kavı seçeneği ve geleneksel şarap kavı görebilirsiniz.

Şarap rafı, şarap soğutucusu, şarap dolabı, şarap odası veya şarap deposu olarak anıldığını duyabilirsiniz.

Genel olarak, şarap kavları iki kategoriye ayrılabilir.

Şarap Kavı Çeşitleri

1.  Aktif soğutmalı şarap kavı: otomatik bir iklim kontrol sisteminin sıcaklığı, nemi ve diğer faktörleri muhafaza ettiği kavlara verilen isimdir.

2.  Pasif olarak soğutulan şarap kavlarında otomatik iklim kontrolü yoktur. Sıcaklık dalgalanmalarına karşı koruma sağlamak için yeraltında ya da sıcaklığın daha az ulaşıldığı yerlerde inşa edilirler.

Peki, şarap depolamak için en uygun koşullar nelerdir?

Şarap Depolama İçin Gereken Koşullar

İklim kontrollü koşullar altında saklandığında, şarabınız şişede olgunlaştıkça lezzet, aroma ve karmaşıklık açısından gelişebilir.

Bunlar, şarap koleksiyonunuzun kalitesini ve piyasa değerini artırabilecek veya bozabilecek kritik depolama faktörleridir.

Titreşim

Titreşimin, bu enerjiyi kimyasal yaşlanma sürecine geçirerek şarabın lezzetini ve aromasını bozduğu bulunmuştur.

Şişeleriniz titreştiğinde tortuların sıvıdan ayrılmasına izin verilmez. Bu, tartarik asit ve süksinik asit seviyelerini düşürür. (meyve, çilek ve diğerlerinin enfes tatlarından sorumlu kimyasallar!)

Sıcaklık

7-18 santigrat derece (45-65 Fahrenheit) arasındaki bir sıcaklık, şarabın saklanması ve uzun süreli yaşlanması için idealdir. 10-14 santigrat derece (50-58 derece Fahrenheit), şarapların normal hızlarında yıllandığı tatlı noktadır.

Bu aralıktaki  herhangi bir değişiklik  ani olmamalıdır. Aksi takdirde, şarap mantardan nefes alacak ve daha hızlı yaşlanmasını sağlayacaktır.

Nem

Şarap, nemdeki sadece küçük değişiklikleri tolere edebilir.

Düşük nem, organik mantarların erken kurumasına neden olarak mantarın kalitesinden ödün verebilir. Yüksek nem, mantarın üzerinde küf oluşmasına ve etiketlere de zarar vermesine neden olabilir.

Şarap saklama çözümleriniz en iyi şekilde yaklaşık %57 nemde çalışır. %50-70 aralığında tutmak en iyisidir.

Işık

Şarapları bir yıldan fazla saklamanız gerekiyorsa, onları güçlü ve doğrudan ışık kaynaklarından uzak tutun.

Doğrudan güneş ışığı, özellikle hafif gövdeli şaraplarda fenolik bileşiklerle reaksiyona girerek şarabı bozabilir. Bu yüzden renkli şişelerde paketlenirler.

Şeffaf ambalajda gelen şarap şişeleriniz varsa, bunları saklarken ekstra özen gösterin.

Diğer dış faktörler ve tehlikeler

Bu faktörlerin dışında hırsızlık, yangın, soğutma ünitenizin arızalanması gibi diğer dış etkenlere karşı dikkatli olmanız gerekir.

Şimdi harika bir şarap mahzeninin özelliklerinden bahsedelim.